Heb jij 's winters weleens in een winkel gestaan waarbij je een heerlijk zacht vest uit de rekken trok en het prijskaartje zag en dacht 'zo dat is een hoop geld!'? Grote kans dat jouw aaibare vest of trui van mohair gemaakt was. Wil jij nu ook een exemplaar van het meest luxueuze weefsel, je eigen kleurcombinatie maken én minder pijn voelen in de portemonnee? Ga dan zelf aan de slag met mohair! Hoe? Lees het blog! :)
Als we aan wol denken, dan denken we al snel aan de vacht van het schaap. Alleen bij mohair is het niet het schaap maar de geit die z'n jas uit doet. Zo staan Angorageiten, met in het bijzonder de jonge geitjes, bekend om hun zijdeachtig glanzend haar.
Je kunt je voorstellen dat er meer schapen dan Angorageiten op de aardbodem rondlopen. En ook al is alles wat we van een dier gebruiken kostbaar, de mantel van een Angorageit valt onder de categorie 'extra kostbaar'. De prijs van een bol mohair laat je dit dan ook al snel weten. Dus voordat je gaat werken met jouw allereerste bolletje mohair, is het handig om het een en ander over het garen te weten. Wij praten je graag even bij! :)
Verschil in mohair-garens
Het garen staat bekend als de crème de la crème onder de natuurlijke vezels. Dit is te wijten aan de zeer populaire glanzende look en het feit dat deze glans na een verfbad niet verloren gaat. Het garen voelt licht aan, maar heeft tegelijkertijd een groot isolerend vermogen en een uitstekende warmte-regulering.
Wanneer je op zoek bent naar mohair-garens, zul je vast verschillende soorten bolletjes tegenkomen (met verschillende structuren). Dit komt omdat mohair garens eigenlijk altijd met een ander garen gecombineerd worden. Denk dan aan wol, merino, alpaca, kameel wol, polyamide, polyester, acryl of zijde. De reden waarom mohair met andere soorten garens gemengd wordt, is het bolletje mohair garen te verduurzamen. De gemaakte combinatie met het mohair garen bepaalt naast de look and feel van het garen ook de prijs van een bolletje. Zo valt een bolletje met een mix van mohair met acryl en polyamide (bijvoorbeeld de Rico Fashion Big Mohair) in een wat goedkopere prijsklasse dan een bolletje wat uit mohair en zijde bestaat, zoals de Lana Grossa Silkhair.
Naast de gebruikte garens en de prijs, kan er ook een verschil worden opgemerkt in de lengte van de haren van de draad. Zo hebben bijvoorbeeld de Katia Igenua en de Lana Grossa Brigitte no. 3 een langharige draad en heeft de Lana Grossa Silkhair een wat meer kortharige draad.
Onlangs hebben we enkele heerlijke bolletjes mohair toegevoegd aan ons (digitale) etalage. Bijvoorbeeld de Katia 50 Mohair Shades. Kleine bolletjes van 20 gram met een looplengte van maar liefst 200 meter. Mix en match en lekker op los en verwen jezelf met een luxe nieuw vest of een ultrazachte sjaal. Andere nieuwe mohair wannahaves zijn de Katia Ingenua Moda, de Lana Grossa Silkhair Haze Dégradé en de Yarn and Colors Elegant.
Bekijk hier alle Mohair-garens die wij in ons assortiment hebben!
Werken met mohair
Haken of breien met Mohair is een different cookie dan werken met bijvoorbeeld katoen of schaapjes wol. Denk dan ook bij het werken met het Angorageit-garen aan de volgende punten:
- Zorgt er altijd voor dat je goed insteekt en de draadjes meeneemt;
- Haal bij jouw project de steken er een voor een uit. Ga niet lopen trekken, want anders raakt het garen in de knoop.
- Mohair garens hebben de nijging om te kriebelen. Dus houdt voor aanvang van een project eerst even een bolletje bij je huid en test of het werken met mohair wel zo'n goed idee is. Mohair truien en vesten zijn een plaatje, maar de hele dag door blijven krabben is ook geen feestje.
- Kies de juiste naalden waarmee je gaat handwerken. Let hierbij op dat je gladde naalden zonder onregelmatigheden voor de job uitkiest. Met een haaknaald met onregelmatigheden kan het dunne draadje ergens achter blijven hangen en dat moeten we niet hebben!
Projecten met mohair
Nu je wat meer weet over het garen zelf en de do's en don'ts bij het werken met mohair, is het tijd voor het kiezen van jouw nieuwe mohair-project! Het luxueuze garen leent zich perfect voor truien, vesten en sjaals. Denk bijvoorbeeld aan het Knipmode vest of het Cloud Cardigan Degradé vest! Een prachtige gebreide must-have in verschillende tinten. Het vest wordt gebreid met een zachte pluizige draad en degradé effect; een waar plaatje om te zien!
Ben je meer van het haken, dan is het Bernadette vest haakpakket een erg leuk project. Met de hoge kwaliteit garens van Lana Grossa, het fantastisch draagcomfort en elegante look is het een fijn vest om te haken. Het vest is gemakkelijk te combineren met een jeans, pantalon, rok of jurk en is het gehele jaar door te dragen. Een hele goede investering dus! :)
Verzorgen van mohair kleding
Mohair kleding moet met zorg gewassen worden. Het volgen van de wasvoorschriften is dan ook erg belangrijk om de kwaliteit van het kledingstuk te behouden. Mohair hoeft namelijk niet na iedere draagbeurt gewassen te worden. Door de gladde vezel is het uitschudden van het kledingstuk meestal meer dan voldoende om de meeste stof en vuil te verwijderen. Heb je last van nare geurtjes? Hang de mohair trui in de frisse buitenlucht of aan een hangertje in de badkamer. En wanneer er wat geknoeid of getranspireerd is en een wasmachine onvermijdelijk is, is een handwas, het speciale wolwasprogramma of programma met koud water jouw beste vriend. Leg het natte kledingstuk vervolgens plat op het droogrek om te drogen.
Welke creatie ga jij maken met mohair? Deel je het op Instagram en Facebook met #wolplein? Want wij zijn hartstikke benieuwd naar jouw nieuwe project! :)