Haken; een handwerktechniek die door velen ontzettend wordt gewaardeerd en op dagelijkse of wekelijkse basis beoefend wordt. Mocht je graag bij deze groep creatievelingen (genaamd 'hakers') willen aanhaken, lees dan eerst deze blog. Want hoe kies je de juiste haaknaald? Het kiezen van jouw perfecte haaknaald kan namelijk een lastige zijn, but somebody has to do it! Dus doe met alle info in deze blog je voordeel en sla de naald in waarmee jij met gemak door je haakwerk in spé glijdt. :)
Welke haaknaald moet je gebruiken?
Om te haken heb je niet veel nodig. Wat wol of garen, een haaknaald en een patroon. That's it! 'Dus wat maakt de keuze van een haaknaald dan uit?', hoor ik je zeggen. Nou, heel veel! :) Wij hebben voor jou dan ook op een rijtje gezet op welke punten je moet letten wanneer je jouw nieuwe haaknaald gaat aanschaffen. Lees je mee?
Dikte van de haaknaald
Grote grove dekens of pannenlappen; daar zit verschil in! Hoe fijner het werk en het garen dat je gebruikt, hoe dunner de naald. Dus staat het haken van een nieuwe set pannenlappen op de planning, ga dan voor een dunnere naald; denk aan een 3,5 of 4 mm naald. Ga je een poging wagen om een grof deken voor de loungeset te maken, neem dan bijvoorbeeld een haaknaald van 6 mm. Heb je een mooi garen gevonden maar weet je nog niet wat je er van wilt maken? De aanbevolen dikte van de naald staat vaak aangegeven op het label van het garen. Zo kies je altijd de juiste dikte. Heb je al wel een patroon gevonden? Dikwijls is de keuze al voor jou gemaakt, omdat er bij een patroon wordt aangeven welke maat je voor dat ene project nodig hebt. Ben je nog een kersverse nieuweling in de wereld van het haken? Ga dan voor projecten met een wat dikkere haaknaald, want dan bespaar je jezelf heel veel gepriegel. Echt waar!
Haak je los of strak? Jouw hand van haken bepalen
'How do you... haak?', is een vraag die in menig conversaties onder een paar creatievelingen gesteld wordt. Als je nog nooit een haaknaald vast hebt gehad, is antwoord geven op deze vraag een lastige. Bij deze dan ook de uitleg: bij haken leg je knopen. Al die knopen samen vormen jouw nieuwe deken, sjaal of knuffel. Of je strakke of losse knopen maakt bepaalt ook de dikte van de naald. Haakt de ontwerpster van jouw uitgekozen patroon erg vast en ben jij meer van het los haken, ga dan bijvoorbeeld voor een haaknaald een halve maat kleiner. Op deze manier blijft de maat van het deken of vest hetzelfde als het origineel! Of jouw hand van haken overeenkomt met wat er in het patroon aangegeven wordt, controleer je altijd door middel van het haken van een proeflapje.
De naaldpunt
Van de dikte van de naald gaan we over op de textuur en de vorm van de naaldpunt. Zo heeft de ene haaknaald een punt met een korte schacht met een 'ruwere' kop en heeft de andere naaldpunt een wat langere schacht met een gladde kleine kop. Het is maar wat je fijn vindt! De keuze is in ieder geval reuze. :)
De handgreep
Net zoals het nummer 'Hoofd, schouders, knie en teen' zijn we bij de haaknaald aan de bovenkant begonnen en zijn we op dit moment bij de onderkant aanbeland: de handgreep. Deze greep komt in vele smaken; wij laten je in deze blog van een aantal proeven.
De handgreep van jouw toekomstige haaknaald heeft drie eigenschappen waarover je je moet buigen. Is de greep plat of rond? Heeft de greep wel of geen grip? En ga je voor een softe of harde cover? Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. En neem het niet te lichtjes op hoor, want je legt heel wat kilometers af met die naald. Dus ga het gesprek met mede-creatievelingen aan en breng een bezoek aan het Wolplein Inspiratiecentrum. Test de haaknaalden in je hand uit. Welke naald ligt comfortabel in de hand en is ergonomisch verantwoord? Heb je bijvoorbeeld te kampen met artrose, reuma of RSI, dan is de speciaal ontwikkelde ergonomische haaknaald Addi Swing de naald die je zoekt. Dus op ieder potje past wel een de... uh... haaknaald! ;)
Hoeveel is te veel?
Het laatste puntje waarop verschil in de haaknaalden kan worden aangetoond is de prijs. Je hebt een poedertje van de Hema of een rouge van Chanel. Een boodschappenkar van Renault of een flitsende bak van Tesla die van alle toeters en bellen is voorzien. Ook in de wereld van haaknaalden heb je naalden die tot de noemer 'crème de la crème' behoren en naalden waarbij een keer 'crème' volstaat. Met beide naalden kun jij jouw werk tot een goed einde brengen. De vragen die je jezelf moet stellen is: hoe vaak ga ik deze naald in actie zetten? En welke naald ligt bij mij goed in de hand? Neem een kijkje bij ons uitgebreid assortiment van haaknaalden. Zowel online als in het Inspiratiecentrum helpen wij je graag bij het zoeken van jouw nieuwe haakvriend! :)
Wolplein's favoriete haaknaalden
Mocht je er nog niet helemaal uitkomen en tussen een aantal haaknaalden twijfelen, houd dan ons favorieten-lijstje in het achterhoofd. Misschien wordt die lastige keuze dan iets vergemakkelijkt! :) De haaknaalden die voor ons een podiumplek verdienen zijn...(tromgeroffel)...
- Yarn and Colors haaknaald
- Addi Swing haaknaald
- Clover Amour Haaknaald
- Tulip Etimo Haaknaald
- Knitpro Waves haaknaald
Tips voor beginngers
Na het lezen van dit blog sta je vast in de startblokken om te starten met haken. Wist je dat we nog veel meer interessante tips hebben voor beginners? Lees bijvoorbeeld ons blog over ergonomisch haken, onze blog leren haken voor beginners of neem een kijkje op onze uitgebreide tutorial pagina waar je handige stap-voor-stap video's vind van allerlei haaksteken en technieken. Veel haakplezier!