Heb jij wel eens iets gehaakt met de filet techniek? Met deze handwerktechniek creëer je door middel van open en dichte blokjes een prachtig gedetailleerd haakwerk. In dit blog vertellen we je meer over deze techniek én zie je mooie projecten gemaakt met filet haken. Lees snel verder!
Wat is filet haken en hoe werkt het?
Ken je die gordijntjes van vroeger nog? Of heb je wellicht wel eens een mooi gehaakt tafelkleedje met opengewerkt motief voorbij zien komen? Grote kans dat deze gemaakt zijn met de filet haaktechniek! De techniek werd vroeger veel gebruikt, onder andere voor siergordijntjes, tafelkleedjes en onderzetters tot grote spreien. Tegenwoordig is filethaken weer helemaal hip!
Filet haken is een haaktechniek, waarbij open en dichte steken worden gebruikt om een gedetailleerd patroon te creëren. Deze techniek wordt gebruikt om afbeeldingen of ontwerpen te vormen door het afwisselend haken van open blokjes en gesloten blokjes. Bij de meeste filet haakprojecten gebruik je groepjes van stokjes voor de dichte blokjes en lossenkettingen voor de open blokjes.
Een filet haakpatroon bestaat dus vaak ook uit een telpatroon of haakschema, waarbij je open blokjes en gesloten blokjes ziet. De gesloten blokjes bestaat uit een meervoud van stokjes, de open blokjes bestaat uit een lossenketting. Bij de legenda of gebruikte steken staat aangegeven hoeveel stokjes en lossen je per blokje moet haken.
Tip: Je kunt met deze techniek ook heel makkelijk zelf iets ontwerpen door bijvoorbeeld mooie motieven te kleuren op ruitjespapier. Dit kan van alles zijn, van geometrische vormen tot bloemmotieven en zelfs afbeeldingen van dieren.
Uiteraard zijn er ook bestaande patronen waarmee je aan de slag kunt, zoals een prachtige sprei, een trendy tafelkleed of hippe top.
Welke garens gebruik je voor filet haakwerk?
Filet haken kun je met elk soort garen doen. Wij vinden dat je haakwerk het mooiste wordt wanneer je een gladder garen zoals een katoengaren, een katoen met acryl mix of een acryl garen gebruikt. Het filetwerk wordt het mooiste wanneer je een dikte tot 3mm kiest. Houd bij het kiezen van je kleur garen van je filethaakwerk rekening met de onder- of achtergrond waartegen je het haakwerk gaat gebruiken. Zo komen voor een tafelkleed donkere kleuren mooi uit op bijvoorbeeld een lichte eettafel en zijn gordijntjes weer extra mooi in een lichte tint en soepel garen. Zorg er ook voor dat je de juiste haaknaald gebruikt die bij jouw garen past. Hieronder vind je onze favoriete garens voor filet haken.
Handige tips bij filethaakwerk:
Heb je het patroon en garens gekozen? Dan ga je aan de slag! Hieronder vind je nog enkele handige tips.
- Is de techniek nieuw voor je? Begin dan met een kleiner project.
- Zorg dat je je haakpatroon goed doorneemt voor je start.
- Bij filet haakwerk keer je bij elke toer je werk. De oneven toeren van een filet haakschema’s lees je van rechts naar links, de even toeren van links naar rechts.
- Kruis in je patroon rij voor rij af. Zo weet je precies waar je gebleven bent.
- Bestaat je filet haakwerk uit patroon herhalingen? Dan kan het handig zijn een setje steekmarkeerders te gebruiken.
Laat je inspireren door onze favoriete filet haakprojecten
Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je direct aan de slag? Bestel dan een van onze kant en klare haakpakketten!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nooit meer een blog missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Schrijf je in!
Deel jouw creaties op social media met #wolplein
Deel jouw creaties op social media zoals Instagram en Facebook met #wolplein en wie weet wordt jouw creatie wel gedeeld op onze Wol of Fame!