Ben je toe aan een nieuwe brei- of haakuitdaging en wil je iets gaan maken wat jij helemaal geweldig vindt? Ontwerp dan zelf een patroon! Hoe gaaf is het om iets helemaal nieuws uit jouw handen te zien ontstaan? We horen je denken: maar hoe doe ik dat dan? Onze ontwerpsters Annemarie en Monique geven tips en tricks.
The start of something new
Natuurlijk kun je gewoon beginnen en kijken waar het schip strandt. Maar heb je iets specifieks in je hoofd, zoek daar dan een plaatje van. In een boek, tijdschrift of op internet. Wil je bijvoorbeeld jouw kleintje verrassen met een flamingo-knuffel, zoek dan naar plaatjes van dit leuke, roze beest. Hoe zijn de vormen en verhoudingen? En welke kleurenmix ga ik gebruiken? Zoek trouwens niet naar afbeeldingen van gehaakte flamingo's. Stiekem kun je dan toch dat patroon gaan overnemen en je wil natuurlijk een stukje van jezelf laten terugkomen in het ontwerp.
Ideeën omzetten naar een nieuw brei of haakontwerp
Ben je voldoende geïnspireerd? Dan mogen je handen het werk gaan doen. Voor dit stukje is brei- of haakervaring absoluut een vereiste. Je weet dan wat steken doen. Als je bijvoorbeeld drie stokjes in één steek haakt, waaiert je garen uit. Hoe meer brei- of haakervaring je hebt, hoe meer je weet wat steken doen. Verder is het een kwestie van proberen, proberen, proberen. Kijk wat er gebeurt als je gewoon uit de losse pols breit en haakt. En staat het je niet aan, dan haal je het gewoon uit. Ook doorgewinterde ontwerpsters als Annemarie en Monique starten soms wel vier of vijf keer opnieuw. Annemarie: “Je wilt het toch precies zo hebben als je voor ogen hebt. Perfect zeg maar, haha.”
Is er een stappenplan voor het ontwerpen van een nieuw brei- of haakpatroon?
Voor het bedenken en ontwerpen van een patroon is niet echt een stappenplan. Zoals we al zeiden is er wat ervaring voor nodig. En, eerlijk is eerlijk, ook wat aanleg. Sommigen zijn er gewoon voor in de wieg gelegd. Wat hun ogen zien maken hun handen. Natuurlijk hebben we wel wat tips voor je:
- een inkoppertje: zorg dat je alle materialen in huis hebt. Een toerenteller kan bij ontwerpen heel handig zijn.
- maak schetsen van je ontwerp. Zo heb je een duidelijk beeld voor ogen.
- kies het garen en de naalden die passen bij jouw project. De kleur, de structuur, de dikte… het is allemaal van belang. En natuurlijk ook de prijs. Als beginner wil je fouten kunnen maken. Onze tip: het budgetvriendelijke merk Budgetyarn.
- schrijf alles (ja, echt alles!) op. Hoe ben je gestart, hoeveel herhalingen van welke steek heb je gehaakt, wanneer heb je de oogjes toegevoegd. Het mag op een kladje, maar zorg er wel voor dat het gedetailleerd is, want het zou zonde zijn als je niet meer weet wat dat ene krabbeltje betekent. Aan het einde van je project kun je de aantekeningen finetunen.
- wil je het project delen, maak dan tijdens het proces wat foto’s. Zo is het patroon voor andere haaksters gemakkelijker te volgen.
- wil je de beschrijving omzetten naar een schema? Voor het maken van haak- en breischema’s kun je online diverse gratis programma’s downloaden. Superhandig!
Tot slot, wat vinden jullie leuk aan het ontwerpen van een nieuw haakpatroon? En is er één project dat er tussenuit springt?
Annemarie: “Voor mij voelt het als toveren met een bol wol. Om van niets iets te maken is gewoon een uitdaging en ontzettend gaaf. Eén van de leukste projecten die ik heb ontworpen is de Wolplein Regenboog Collectie. Om met in feite één ontwerp zoveel verschillende items te kunnen maken. Ja daar ben ik echt trots op”.
Monique: “Phoe, dat is een lastige vraag. Ik heb laatst even zitten tellen en kwam op zo’n 85 ontwerpen die van mijn hand komen. Het eerste wat bij me opkomt is het ronde Droomkussen. Hier heb ik heel veel verschillende steken in gebruikt. Die vind ik gewoon heel goed gelukt.”
Genoeg inspiratie om zelf een brei- of haakpatroon te ontwerpen? Deel jouw creatie op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein.