Punchkoningin Marianne Dekkers-Roos laat iedereen met haar nieuwe boek, punchen als een pro! Punchen past helemaal bij Marretjeroos: kleurrijk, veelzijdig en creatief! Lees verder en ontdek alles over het boek 'Workshop Punch als een pro' en leer in het uitgebreide interview, Marianne kennen!
Punchen is een handwerktechniek waarmee je met draad op een doek tekent. Meer weten over deze borduurtechniek? Bekijk dan onze blog over punchen.
Marianne, ook wel bekend als Marretjeroos of MaRRose, ken je misschien van haar prachtige haakcreaties (en haakboek 'Eindeloos Haken')! Ze kan niet alleen goed haken maar ook punchen! Ze geeft hier workshops in, heeft al vele mooie creaties gepuncht en nu brengt ze ook een punchboek uit.
Boek 'workshop punch als een pro'
Het boek bevat een duidelijke uitleg van deze techniek zodat jij, net als Marianne, binnen de kortste keren puncht als een pro! In dit handige punch handboek voor beginners én gevorderde staan patronen voor diverse gelegenheden. Zo punch je een hippe VW-camper tijdens je vakantie, maak je een knallend en glamorous kunstwerkje voor oud en nieuw en punch je een romantisch cadeautje voor jouw Valentijn. Het boek 'workshop punch als een pro' wordt zaterdag 7 september gelanceerd in het Wolplein Inspiratiecentrum. Bekijk hier in inkijkexemplaar van 'Workshop punch als een pro'.
Interview Marianne Dekkers-Roos
- Op Instagram kennen we je als @marretjeroos, op je website als Marrose en je ‘echte’ naam is Marianne Dekkers-Roos. Waar komen deze namen vandaan?
Mijn familie en vrienden noemen me 'Mar' of liefkozend 'Marretje'. Toen ik mijn eerste schreden op het social media-pad zetten (ik maakte een Instagram account aan in januari 2013) heb ik de naam ‘marretjeroos’ zonder lang nadenken en min of meer uit balorigheid gekozen. Al snel vond ik op Instagram aansluiting met andere creatievelingen (zó leuk) en begon zelf ook foto’s van mijn haakwerk te posten. Zonder dat ik dat van tevoren had bedacht, werd m’n instagrampagina mijn creatieve etalage en m’n account groeide in no-time.Via datzelfde inspirerende Instagram kwamen al snel vragen of mijn haaksels te koop waren, ik een webwinkel heb, het patroon van een bepaald project kon delen etc. Eind 2013 besloot ik een blog te beginnen. Het leek mij logisch om in het Engels te bloggen omdat ik in eerste instantie voornamelijk Instagram contacten in het buitenland opdeed en ik tweetalig ben (wij hebben 8 jaar in de VS gewoond). Met een knipoog naar ‘marretjeroos’ werd mijn officiële bedrijfsnaam ‘maRRose’ en omdat er al een kledingbedrijf in Zuid-Amerika en een schuurmiddelenonderneming in Engeland opereerden onder die naam, voegde ik er “Colorful Crochet & Crafts” aan toe: “maRRose – Colorful Crochet & Crafts” was een feit. Korte versie: Mar is het eerste deel van mijn voornaam, Rose is de verengelsing van mijn meisjesnaam.
- Je ontwerpt haakpatronen, haakt als de beste en puncht als een pro. Wat kan je nog meer op handwerkgebied?
Dank! Wat een mooie complimenten! Ik geloof dat ik vrijwel alles op creatief gebied leuk vind om te doen en veel heb ik gedaan of doe ik tussen het haken en punchen door nog steeds. Ik vind het heerlijk om achter de naaimachine te zitten; heb een fiks aantal quilts, projectbags, etuis en kussenhoezen genaaid (en ooit 1 kleding stuk). Maar ook breien, stippen, tekenen, kleuren, schilderen, knutselen, borduren: allemaal té leuk om te doen. Creatief bezig zijn is voor mij pure ontspanning, ik word er zen van!
- Wat is typisch Marrose?
Ik denk dat dit voornamelijk de kleuren zijn die ik in mijn projecten gebruik.. Veelal zijn het felle (door sommigen wel grappend ‘hysterische’) kleuren die je in mijn werk terugziet. En dat mijn projecten netjes gemaakt zijn. Ik ben een piet precies en pruts net zo lang totdat iets helemaal naar mijn zin is.
- Als je moet kiezen: haken of punchen?
Haha! Dat is net zoiets als vragen wie van je twee kinderen de leukste is: die vraag is niet te beantwoorden! Tot voor kort dacht ik dat haken mijn absolute nummer 1 was op creatief gebied, maar ik vind punchen mínstens zo fijn om te doen. Bij het haken zit de ontspanning vaak in het goed opletten en tellen als je een patroon volgt, maar bij punchen hoeft dat juist níet, en dat vind ik soms ook heel lekker. Dan zet ik een luisterboek op, pak mijn punchwerk erbij en ben een heel tevreden mens!
- Hoe ontdekte je de punchtechniek?
Volstrekt bij toeval! Ik zag op Facebook een filmpje langskomen van een Arabische site, en daarin maakte iemand met een naald waar in de lengte een draad doorheen liep een prachtige afbeelding. Ik wist werkelijk niet wat ik zag! Ik deelde het filmpje met een aantal collega’s en één van hen zei: oh, ja, dat ken ik wel – heb ik heel lang geleden ook al eens gedaan, dat is punch needle. Ikzelf had er werkelijk nog nooit van gehoord, maar was zo geïntrigeerd door deze techniek dat ik er direct meer over wilde weten. Lang leve het internet, want daar vond ik alle informatie die ik nodig had en toen ik de naalden in huis had, ging ik van start. En jeetje, wat vond ik dit leuk om te doen! Instant-verslaafd, haha!
- Wat vind je zo leuk aan punchen?
Alles! Echt! Om te beginnen vind ik het superleuk om zelf weer te tekenen. Dat deed ik als kind altijd al heel graag, maar daarna eigenlijk nooit meer. Toen eenmaal vaststond wát er allemaal in “Punch als een Pro” zou komen, was dit de allereerste klus voor het boek: het tekenen van alle afbeeldingen/patronen. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen. Het is geen voorwaarde voor het punchen (je kunt natuurlijk ook bestaande patronen en afbeeldingen gebruiken), maar voor mij was het een onverwacht extraatje.Vervolgens houd ik er enorm van als een techniek je vrijwel onbeperkte mogelijkheden qua maken biedt. Wat je kunt doen met punch needling is zo veelzijdig. Dat heb ik in m’n boek ook willen laten zien. Naast de leuke hoop-art/schilderijtjes, vind je er veel toepassingen/technieken in. Zoals een fijntjes gepunchte broche,stoere wandhanger, kussens en etuis; het kan allemaal! Tja, en ik gaf het net al aan: het maken zelf is ook ronduit heerlijk om te doen! In de inleiding in m’n boek zeg ik: “je hand voert min of meer automatisch de stille opdracht van je ogen uit en dat maakt het punchen tot een ultra-meditatieve bezigheid. Op de ladder van 'creatieve zen' scoort punch needling zeer hoog.
- Als iemand jarig is of iets te vieren heeft geef je dan een zelfgemaakt cadeau? (die zijn tenslotte het leukst)
Absoluut! Zeker als ik weet dat de ontvanger een dergelijke ‘gift from the heart’ weet te waarderen, is dát wat ik het liefste doe! Een mooi voorbeeld daarvan is één van de projecten in het boek: het schilderijtje met de quote “Het Komt Goed” dat ik punchte voor lieve crea-collega Nienke, ter gelegenheid van de lancering van haar boek.
- Na vele mooie punchprojecten en workshops punchen als een pro gegeven te hebben, breng je nu een punchboek uit! Geweldig! Vertel eens iets over het boek ‘Workshop Punch Als Een Pro’?
Gaaf, hè? Ik moet mezelf nog steeds af en toe in de arm knijpen, hoor! Heb ik toch ‘zomaar’ een tweede boek gemaakt! En het is zo mooi geworden, ik ben er ongelooflijk blij mee en trots op! Nu ik erover nadenk: het is precies geworden zoals ik gehoopt had, hoe bijzonder is dat! Alle informatie qua materialen en techniek die je nodig hebt om van start te gaan staan er namelijk in. En dan heb ik ook alle tips & tricks die ik in de loop der tijd zelf heb verzameld, in het boek gedeeld. Het boek zit het bomvol projecten en patronen! 28 patronen van leuke schilderijtjes/hoop-art (die je natuurlijk ook voor andere toepassingen kunt gebruiken!). En ook nog een aantal andere projecten zoals een broche, speldenkussen, groot kussen, wandhanger, iPadhoes, etui (2 ontwerpen), en – mijn persoonlijke favoriet - ik laat je zien hoe je een (kinder)tekening kunt punchen! Heel blij ben ik ook met de vormgeving, redactie en fotografie voor “Punch als een Pro”: dat maakt het boek echt af. Ik ben iedereen die daar hard aan heeft gewerkt, zo dankbaar!
- Wat hoop je met het boek 'punch als een pro' te bereiken?
Het ongelooflijke plezier en de ongekende mogelijkheden die punchen biedt wil ik het liefste aan IEDEREEN overbrengen!
- Een volkswagenbusje, botanisch kussen, vrolijk etuitje; jouw punchpatronen zijn enorm veelzijdig. Kun je alles punchen?
Ja, dat durf ik gerust te stellen! Je kunt alles punchen en je kunt op alles punchen, als je maar zorgt voor de juiste combinatie garen, naald en stof/ondergrond. Ik heb zelfs een keer gepuncht op een schilderijdoek! Ik vond het niet fijn werken, maar het kan wel. Op mijn blog vind je een gratis patroon en tutorial om een applicatie op een jeansjasje te punchen. Dat is ook een goed voorbeeld dat je op alles kunt punchen.
- Welk patroon uit het boek 'Workshop punch als een pro' is jouw favoriet?
Dat heb ik al verklapt: de tekening van onze dochter Quinn die ik heb gepuncht! Zij maakte deze toen ze 6 of 7 was. Inmiddels is ze 23 en allang het huis uit, maar de tekening is me dierbaar en hij hangt op een ereplek in ons trappenhuis. Door de jaren heen is hij verbleekt en terwijl ik met het boek bezig was, bedacht ik me dat ik kon proberen om haar kinderkunstwerk te vereeuwigen door ‘m te punchen. Super leuk dat het zo goed uitpakte en te leuk om in m’n boek te delen hoe je zo’n project aanpakt!
- Waar haal je jouw inspiratie vandaan?
Overal en nergens! Dat klinkt flauw, maar is echt zo! Dat kan een bepaalde kleurencombinatie in een advertentie zijn, of een foto van een mooie bloem! Illustraties die ik op Instagram of Pinterest tegenkom. Zo is het bladerenkussen uit het boek ontstaan doordat ik een schilderijtje met een monsterablad had gepuncht en zocht naar de uitdaging van een groot punch project. Ik weet zeker dat de trend om veel planten en groen in huis te hebben onbewust een rol heeft gespeeld bij de beslissing om dat kussen met allerlei soorten bladeren te maken.
- De punchprojecten zijn prachtige kunstwerkjes! Hangt jouw huis hiermee vol?
Mijn studio wel (zalig en inspirerend), maar onze huiskamer niet! Hoe fijn ik het ook vind om me te omringen met veel kleur, ik vind het óók fijn om in een wat kleur betreft rustiger interieur te zijn. Beetje dubbel, maar zo is het altijd geweest. Ons tuinhuis is een kleurenexplosie met veel roze (heerlijk), maar de woonkamer thuis heeft een witte basis, veel zwart, chroom (design) met een enkel rood kleur accent (ook heerlijk).
- Heb je nog stylingtips voor de punchprojecten?
In m’n boek geef ik een paar tips hoe je de schilderijtjes nog meer ‘eigen’ kunt maken. Het ontwerp met de blaadjes is de een van de meest eenvoudige creaties maar juist daarom zo leuk omdat je de kleuren kan aanpassen naar je interieur. Persoonlijk houd ik daar erg van. We laten op één van de foto’s zien hoe je (door in een andere houten ring een stof met dezelfde kleuren op te spannen) er een mooie set van kunt maken.
- Als je nog nooit hebt gepuncht is het boek ' punch als een pro' dan geschikt?
Zeker! Het boek is juist zeer geschikt voor beginners omdat ik de lezer stap voor stap meeneem. Ik leg alles uit over de materialen en techniek. Zo vertel ik over het bedraden van de naald, opspannen van de stof en het maken van de eerste (en volgende) punchsteekjes.En mocht je toch liever ‘live’ uitleg krijgen, dan kun je altijd één van m’n workshops bezoeken.
- En…als je inmiddels al een echte punch pro bent, is het boek dan ook geschikt?
Ja, dat is precies de manier waarop het boek opgezet is: alle info voor de beginner, maar zeker ook uitdagende projecten voor de ‘punch pro’! De toepassingsprojecten zijn erg leuk als je al wat ervaring hebt. En van die projecten vind je er ruim 7 in het boek!