Proeflapje breien - Heb je net mooie wolletjes gescoord en wil je meteen aan de slag? Moet eerst nog dat proeflapje gemaakt worden! Toch raden wij echt iedereen aan een proeflapje te maken alvorens aan een project te beginnen. Maar waarom is het maken van dat proeflapje zo belangrijk? Lees snel verder in dit blog!
Een proeflapje maken is erg belangrijk. Maar waarom is dit zo essentieel voor het slagen van je project? Dat leggen we je in dit blog haarfijn uit!
Voordat je aan een project begint raden wij je altijd aan een proeflapje te maken. Iedereen heeft namelijk een andere hand van breien en met een goed proeflapje kun je jezelf veel zorgen besparen. Met een goed proeflapje kun je namelijk kijken of je de juiste naalddikte in combinatie met de garens gebruikt, kun je eventueel de steek uitproberen die je gaat breien en je kunt bepalen of je project de juiste afmetingen krijgt. En omdat iedereen een andere hand van breien heeft, zijn de gegevens op het garen label niet voor iedereen van toepassing.
Hoe brei ik een proeflapje?
Een proeflapje brei je aan de hand van de gegevens die je op het label van je garen vindt, óf hoe het staat aangegeven in het patroon.
Op het label van een bol staat bijna altijd het aantal steken van een vierkantje van 10 bij 10 centimeter aangegeven. Dit is het proeflapje. Dit lapje is altijd gebaseerd op de tricotsteek, tenzij het anders staat aangegeven in het patroon.
Omdat je precies het aantal steken van een lapje van 10 x 10 cm wilt weten, zorg je dat je meer steken opzet dan staat aangegeven. Omdat de randen van je lapje gaan krullen, moet je een groter lapje breien zodat je het rechte gedeelte precies kunt meten.
Brei het proeflapje in tricotsteek met de aangegeven naalddikte, of zoals in het patroon staat vermeld.
Wat als mijn proeflapje te groot of te klein is?
Het kan heel goed voorkomen dat je een proeflapje van 10 x 10 cm maakt dat meer of minder steken bevat dan op het label staat aangegeven. In dat geval is het super goed dat je een proeflapje hebt gemaakt! Waarschijnlijk is je naalddikte niet geschikt voor jouw hand van breien in combinatie met het garen.
TIP:
- Als je minder steken in het vierkantje van 10 x 10 cm hebt, dan brei je waarschijnlijk wat losser. Kies een naalddikte kleiner.
- Als je meer steken in het vierkantje van 10 x 10 cm hebt, dan brei je waarschijnlijk iets strakker. Kies een naalddikte groter.
Tips bij het maken van een proeflapje - Wat kun je er allemaal mee?
Bij het maken van een proeflapje zijn een aantal dingen belangrijk.
- Voor een perfecte meting kun je het proeflapje wassen en laten drogen. Zo kun je zien hoe het garen zich gedraagt wanneer je het kledingstuk wilt wassen.
- Het proeflapje wordt altijd in tricotsteek gebreid. Is je project in een andere steek? Voor een perfect breiwerk maak je eerst ook een proeflapje in het patroon van het model.
- Een proeflapje kan heel handig zijn wanneer je zelf patronen wilt aanpassen. Als je een oud model wilt namaken of aan wilt passen met andere garens, kun je aan de hand van het proeflapje het patroon uitschrijven. Door met je gemaakte proeflapje je voorbeeld model te volgen kun je precies het aantal steken uitrekenen dat je bij je nieuwe project nodig hebt.
- Wanneer je een ander garen wilt gebruiken dan origineel in het patroon staat is het extra belangrijk om een proeflapje te breien. Zo kun je precies zien of je project de juiste maten krijgt wanneer je het patroon volgt.
Wolplein.be - Proeflapje van de week
Om de structuur van garens te kunnen zien is het maken van een proeflapje een uitkomst. Ons grote assortiment aan garens biedt daarvoor alle mogelijkheid en daarom gaan we vanaf nu iedere week een proeflapje van de week maken. Deze proeflapjes plaatsen we iedere donderdag op Facebook. We laten zien wat het effect van een garen is, maar ook welke garens je leuk met elkaar kunt combineren. Heb je een verzoekje voor een proeflapje? Deze kun je onder de facebookpost plaatsen en wie weet zie jij jouw gewenste combinatie online!
Wat vind jij handig aan het maken van een proeflapje?